Mudanya’da Gezilecek Yerler

Sizler için Mudanya Kılıç Otel’de konakladığınız sürede gezilip görülmesi gereken tarihi yerleri sizler için derledik.  Yeni listelerimiz için bizi takip etmeye devam edin…

1- Mudanya Mütareke Evi Müzesi

 

11 Ekim 1922 tarihinde, TBMM Hükümeti ile İhtilaf Devletleri arasındaki Türk-Yunan savaşına son veren ateşkes anlaşmasının imzalandığı ve işgalci güçlere karşı siyasi alanda zafer kazandığı yerdir. Bursa’ya 30 dakika uzaklıktaki Mudanya sahil yolu üzerinde yer alan, 19. Yüzyıl başlarına ait Art Nouveo üsluplu yalı, 1937 yılından beri müze olarak kullanılmaktadır. Müzede Kurtuluş Savaşı ve mütarekeye ait çeşitli doküman, belge ve malzemeler ile döneme ait eşyalar sergilenmektedir. Bodrum ve çatı katının dışında iki katlı olan binanın birinci katında; Türk ve İtilaf devletlerinin çalışma odaları ve mütarekenin yapılıp imza edildiği salon yer almaktadır. İkinci katta ise; Türkiye adına görüşmelere katılan İsmet İnönü ve Asım Gündüz Paşa ile yaverlerinin yatak odaları bulunuyor. Bir hafta süren ateşkes görüşmelerinde İngiltere’yi General Harrington, Fransa’yı General Charpy ile İtalya’yı General Monbelli’nin temsil ettiği görüşmelerin yapıldığı müze binası (anlaşmanın imzalandığı masa takımı ve yazı takımları gibi) dönemin eşyalarıyla birlikte aynen korunmuştur. Kurtuluş Savaşı sonrası Türkiye’nin ilk siyasi başarısına ev sahipliği yapan bu tarihi bina, XIX yüzyıl sonlarında Rus asıllı tüccar Aleksandr Ganyanof tarafından yapılmıştır. Müze ziyaretinin ardından Kültür Bakanlığı tarafından restore edilerek bugün kütüphane olarak hizmet veren Tahir Paşa Konağı, görülmesi gereken mimari yapılardan biridir.

Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

2- Tahir Paşa Konağı

 

Mudanya Tahir Paşa Konağı, Marmara Bölgesi’nde yer alan tarihi şehir yeşil Bursa’nın Mudanya ilçesinde yer alır. Konak, Cumhuriyet tarihinde önemli bir yeri olan Mudanya’nın Merkez’indeki Şükrüçavuş Mahallesi’nde yer almaktadır.Bursa’nın iskelesi olan ilçede geleneksel konut mimarimizin incelikli ürünlerinden olan ve kentin geçmişteki ekonomik düzeyinin yüksekliğini gösteren konaklar da var. Görkemli giriş kapısıyla göz alan, günümüzde kütüphane ve müze işlevi gören Tahir Paşa Konağı bunlardan biri.

Yapılan incelemelerle (Bir odanın dış kapısında 1725 tarihi yazmaktadır.) konağın 1724 yılında inşa edildiği bilinmektedir. 18. Yüzyıl Osmanlı mimarisinin en tipik özelliklerini kendinde barındıran konak, zemin + 1 katlıdır. Planı çok değişiklik geçirmiş, eski halini kaybetmiştir. 1985 yılında restore edildikten sonra, bir süre ziyaretçiye açık tutuldu, fakat daha sonra kapatıldı.

1985 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırıldı. Ardından 2013 yılında Mudanya Belediyesi’ne devredilen Tahir Paşa Konağı, Tahir Paşa’nın torunu hayırsever işadamı Agah Bursalı’nın desteğiyle restore edilerek, Kent Müzesi olarak Temmuz 2013′te faaliyete geçirildi.

Günümüzde Mudanya Belediyesi’nin himayesine bağlı olan konak müze ev olarak ziyarete açıktır. 18 odalı konakta, bir bölümü Fransa’dan getirtilen Tahir Paşa’nın bugüne değin Bursa’da himaye edilmiş olan eşyaları sergilenmektedir. Tahir Paşa Konağı’nın, duvar yüzeyleri malakari alçı süslemelerle kaplıdır. Panoların içi, çiçek motifleriyle süslenmiştir.

Ayrıca vitraylı pencereleri, tavan ve duvarlardaki bitki ve geometrik süslemeler görülmeye değerdir. Konağın alt katı sergi salonu ve başkanlık makamı, üst katı ise kent müzesi olarak kullanılmaktadır. Konağın 2. Katında yer alan Baş Oda’nın tavan ve duvarlarını süsleyen Lale Devri’nde yapılmış kalem işi süsleme ve motifler, uzmanlar tarafından da nadide eserler arasında gösterilmektedir. Odanın bir duvarını kaplayan yüklük ise kalem işleri ile süslenmiştir.

Müzede oluşturulan Girit odasında ayrıca, ilçede yaşamış Giritlilere ait fotoğraflar ve mübadele zamanında yanlarında getirdikleri şişlerle örülmüş Girit dantelleri ile Kent Konseyi bünyesinde açılan Girit Danteli kursunda kursiyerlerin yaptıkları ürünler de sergileniyor.

3- Mudanya Dereköy Kilisesi

Mudanya’nın hayata sımsıkı sarılan değerlerinden biri olan Dereköy’deki tarihi kilise, zamanın yıpratıcılığına meydan okuyor. Eski adı Rumcada dere anlamındaki Potamia’dan gelen Dereköy’deki tarihi kilise, büyüleyici ihtişamını sürdürmek için zamana direniyor. Mahalledeki en önemli ve bugüne değin varlığını sürdüren Rum Ortodoks Kilisesi’ne ait kalıntılar, görenleri tarihte uzun bir yolculuğa çıkarıyor. 1857 yılında yapılmış anıtsal bir yapı olan Dereköy Kilisesi, gerek mimarisi gerekse içinde bulunan ayin düzenini belirleyen öğelerin özellikleri dolayısıyla önem taşıyor. Burada yaşayan Rumlar 1922 yılında Yunanistan’a gitse de yapı, 1924’ten sonra da Selanik çevresindeki Drama, Kavala, Yanya, Karacaova, Langaza ve Girit Adası’ndan gelen Müslüman Türkler tarafından kullanılmış. Rumların bölgeden ayrılmasının ardından buraya yerleşen Türkler tarafından bina 1972 yılına kadar cami olarak kullanılmış. Yapı bu tarihten sonra, gerek doğal gerekse özensiz kullanım nedeniyle tahrip olmuş. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün korumasında olan kilisede vaiz kürsüsü, yaşanan tahribat nedeniyle Bursa Arkeoloji Müzesi deposuna kaldırılmış. Kilisede alçı ve ahşap süslemeler dikkati çekerken, naosun kuzey ve güney duvarlarındaki pencerelerin üzerindeki yuvarlak madalyonlarda alçı kabartma kerubimler yer alıyor. Kabartmalar, yeşil, bordo, kırmızı ve altın yaldız boya ile boyanmış, bu bölümdeki kabartmaların bazı kısımları ise Yunanistan’dan gelen turistler tarafından sökülmüş ve tahrip edilmiş. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce yayımlanan Türkiye’de Vakıf Abideler ve Eski Eserler adlı yapıtın 4. Cildinde kilisenin bu bölümüyle ilgili olarak, “Anadolu’dan günümüze gelen örnekler arasında teknik ve sanat değeri açısından ünik olan bu ikonostasisin korunmasını dileriz” notu düşürülmüştür.

4- Mütareke Anıtı – İsmet İnönü Heykeli

Türkiye’nin ilk kadın heykeltıraşı Sabiha Bengütaş’ın adı, Mudanya Mütareke Heykeli’yle yaşıyor. Batı Cephesi Komutanı giysisiyle Mudanya Mütarekesi’ni sembolize eden, Mudanya’da Mütareke Evi’nin güneyindeki alanda düzenlenen park içinde, dikdörtgen kaide üzerindeki İsmet İnönü heykelinden oluşan anıttır. 1981 yılına kadar İskele Meydanı’nda bulunan anıt sonradan Mütareke Evi’nin bulunduğu yere alınmıştır. Heykelin kaidesinin taşları Armutlu’dan getirilmiştir. Mudanya’daki İnönü abidesi yeryüzünde ilk defa bir kadın tarafından hazırlanan anıttır. Sabiha Bengütaş, Mudanya Mütarekesi’ne izafeten, Mudanya’da dikilmek üzere Hayri İpar’ın teşebbüsüyle yapılması kararlaştırılan İnönü heykelinin müsabakasını kazanmış bulunmaktaydı. Sanatkâr, heykelin maketini Ankara’da hazırladıktan sonra Roma’ya gitmiş ve çalışmalarına başlamıştır.

5- Mudanya Taş Mektep

1839 yılında Sultan Abdülmecit döneminde yürürlüğe konulan Tazminat Fermanı’yla başlayan Osmanlı Devleti’nin siyasal, toplumsal ve ekonomik yapısını batılı anlamda düzenlemeyi hedefleyen reformlar sürecinde görülen modernleşme hareketlerinin simgesi olarak imparatorluk topraklarında inşa edilen pek çok okul binasından biri de Taş Mektep’tir. Tirilye’de doğan ve Yunanistan’da eğitim gördükten sonra metropolit olarak Türkiye’ye dönen Chirisostomos tarafından 1904 – 1909 yılları arasında yaptırılan Taş Mektep Tirilye’nin en görkemli yapılarındandır.

 

 

 

 

Mudanya Otelleri arasında En samimi ve tarihin içine daha yakından tanıklık etmek için Mudanya Kılıç Otel‘de yeriniz her zaman hazır.